Afvallen zonder sporten? Het kan met deze 4 tips

Blog: Afvallen zonder sporten? Het kan met deze 4 tips

Jarenlang zijn we bezig met een gouden formule of quick win om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Heel veel sporten, bijzondere poedertjes, een gouden pil, hoe vaak je moet eten, koolhydraatarm eten... Vaak geeft het maar even resultaat. Als je weer ‘normaal’ gaat eten of minder gaat sporten, ben je weer terug bij af. Zonde van alle inspanning.

Want kun je ook afvallen zonder te sporten en al die bijzondere dingen? Kun je ook afvallen met normale voeding, voeding dat je nu al gewoon eet?

Hier kan ik heel kort over zijn: ja, dit kan zeker. Als je weet waar je op moet letten en de juiste dingen in je leven aanpast, kun je zeker afvallen zonder te sporten en waarbij je nog gewoon kunt genieten van het leven.

Afvallen zonder te sporten én genieten van het leven - het kan!

De truc om succesvol af te vallen is de dingen aan te passen in je huidige leven wat je vol kunt houden. En wanneer je van plan bent om af te vallen en dit resultaat vast te houden, heeft het geen zin om…

 • Een crashdieet te volgen, waardoor je alleen nog shakes kunt drinken, sla kunt eten en overdag continu honger hebt.
 • Je suf te sporten, waarbij je een sportschema hanteert waarvan je van te voren (stiekem) toch al weet dat je dit op de lange termijn niet vol gaat houden.
 • Alle koolhydraten en alles wat je lekker vindt uit je leven te bannen. Uiteindelijk wil je dit weer een keer gaan eten, toch?
 • Nooit meer een wijntje of biertje te drinken.
 • Alle sociale evenementen waar eten en drinken centraal staat af te zeggen (denk aan uit eten, verjaardagen en borrels).

Wat moet je dan WEL doen?

Afvallen en genieten van het leven gaan zeker samen. Je kunt zonder te sporten en met op zijn tijd een taartje, patat of gezellig uitetentje zeker de nodige kilo’s verliezen. Hoe? Ik geef je 4 tips hoe jij jouw vetverbranding een boost kan geven, zonder dat je hiervoor een sportschool binnen hoeft te stappen.

Afvallen zonder sporten - afvallen alkmaar - afvallen met lekker en gezonde voeding

#1 Een actieve leefstijl

Sporten is niet essentieel. Wat al enorm kan helpen bij het afvallen is een actieve leefstijl. Door overdag wat actiever te zijn, geef je je vetverbranding een boost. Hiervoor hoef je zeker niet het zweet op je voorhoofd te hebben, maar kunnen kleine aanpassingen al een groot resultaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Fietsen naar je werk in plaats van de auto.
 • De trap nemen in plaats van de lift.
 • Wandelen naar de supermarkt.
 • Walking lunch. Tijdens de lunch een rondje buiten wandelen in plaats van in de kantine plaats te nemen. Buitenlucht is daarnaast ook nog eens goed voor je productiviteit en concentratie.
 • Telkens als je naar het toilet moet of wat te drinken wilt halen op je werk een omweg maken naar het koffieautomaat. Loop bijvoorbeeld een rondje door het gebouw en loop dan langs het koffieautomaat.
 • ‘s Avonds voor je gaat slapen een rondje door de wijk lopen.

#2 Voeding is key

Afvallen is 80% voeding en 20% sporten. Tuurlijk helpt sporten bij de vetverbranding en het afvalproces, maar als jij graag wilt afvallen zonder te sporten is dit zeker geen probleem. Door alleen op je voeding te letten, kun je zeker mooie resultaten behalen.

Zo heeft Lisette meegedaan aan de Vet Verlies Challenge waarbij zij binnen 8 weken 6,6 kilo en 83 cm kwijtraakte. Hierbij was zelfs 23 cm bij haar buik, waardoor ze nu drie kledingmaten kleiner draagt. En voor wie denkt dat ze tijdens deze weken veel heeft gesport, heeft het mis. “Tijdens de Vet Verlies Challenge heb ik niet veel gesport. Ik heb het wel geprobeerd, maar het paste niet in mijn leven. Ik heb twee kinderen en mijn leven is al druk genoeg. Daarom heb ik tijdens de Challenge mij vooral gefocust op wat ik eet en dit beter in te steken qua voedingswaarden. Door wat aanpassingen qua producten die ik gebruik, bevat de maaltijd minder vetten en meer vezels. Hierdoor eten we thuis nog steeds hetzelfde, maar dan gezonder en voedzamer.”

Door bewust te kijken naar je voeding, calorieën en de macronutriënten die je per dag binnen hoort te krijgen, kun je net zoals Lisette hele mooie resultaten behalen (zie volgende tip ook). Wat zij deed is de producten die zij nu gebruikt kritisch bekijken en of hier ‘betere’ varianten voor zijn. Bijvoorbeeld light of een andere slankere versie. Deze veranderingen kunnen al zorgen voor een groot resultaat.

#3 De juiste verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten

Uiteindelijk draait het om wat je onderaan de streep dagelijks binnen krijgt qua calorieën. Door je dag zo in te delen dat je voldoende en voedzame voeding binnenkrijgt, kun je afvallen zonder te sporten. Hierbij draait het om de juiste verhouding tussen de macronutriënten:

 • Koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je energie hebt en houdt je lichaam draaiende.
 • Vetten. Vaak worden vetten verwijderd uit je dieet wanneer je wilt afvallen of zo laag mogelijk ingezet. Dit moet je zeker niet doen. Vetten zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Het houdt je hormoonhuishouding in balans, zorgt voor een mooie huid, opbouw en bescherming van cellen en zorgen ze voor een goede werking van de hersenen, ogen en spieren. Daarom moet je vetten nooit uit je dieet volledig verwijderen. Er is wel een verschil tussen transvet, onverzadigde- en verzadigde vetten.
 • Eiwitten. Eiwitten zijn vaak voedzaam, zorgt voor spierbehoud, opbouw en het herstel van onze lichaamsweefsels en voor de aanmaak van bloedcellen, enzymen en hormonen.

De gemiddelde Nederlander heeft zijn verdeling tussen deze drie macronutriënten niet op orde. Dat is zonde. Want door de juiste verhouding in combinatie met een calorietekort kun je gemakkelijk afvallen en het mooie resultaat vasthouden.

#4 Heb je écht honger of is het iets anders?

Waarom eet je? Wanneer honger niet het antwoord is, is eten niet de oplossing. Je zou het niet zeggen, maar eten is vaak ook mentaal. Veel mensen eten als ze een bepaalde emotie ervaren. Denk bijvoorbeeld aan stress, verdriet of verveling. Eten kan een tijdelijk vermaak, troost en comfort bieden. Vaak pak je op zulke momenten niet het meest ‘verstandige’ voedsel. Kijk daarom eens naar de momenten dat je graag wilt eten of een craving hebt. Waarom is dit? Heb je een tegenslag of ergens anders last van?

Stel je ervaart veel stress op je werk, waardoor je makkelijk eten bestelt, gaat snacken of bijvoorbeeld overmatig alcohol nuttigt (alcohol is zeer calorierijk) om te ontspannen. Dan kun je wel tijdelijk aan de slag gaan met je voeding en bewuste keuzes maken, maar de prikkel om te eten als je stress ervaart, blijft. Dit is niet opgelost. Telkens als je stress ervaart heb je behoefte aan eten. Gevolg is dat als je dan stopt met je dieet of de teugels weer wat laat vieren als je je streefgewicht hebt bereikt je zo weer op je oude gewicht bent.

Wat jou nu wel zou helpen is om te kijken hoe je je de stress kan verminderen. Of om te kijken hoe je anders met stress om kunt gaan.

Emotie eten - waarom eet je? Afvallen zonder sporten - Afvallen Alkmaar - Vet Verlies Challenge FitmetDylan

Effectief afvallen zonder te sporten binnen 8 weken

Deze tips kunnen je zeker goed op weg helpen om af te vallen zonder te sporten. Maar het weten is vaak niet het probleem. Ongetwijfeld doe je al heel veel goed, maar laat je op bepaalde punten misschien nog wat steekjes vallen waardoor het resultaat minder is of helemaal uitblijft. Op zulke momenten is iemand die met je meekijkt en je persoonlijk advies geeft heel fijn. Iedereen en elke situatie is anders. Wat doe je bijvoorbeeld als dingen toch anders lopen dan je had verwacht? Een onverwacht etentje? Een gezellige borrel op kantoor? Hoe kun je toch meedoen én afvallen? En wat doe je als het een dag minder gaat om niet gedemotiveerd te raken en de volgende dag de draad weer op te vallen.

In zulke situaties kan persoonlijk advies en iemand waaraan je je moet verantwoorden een hele goede stok achter de deur zijn. Dit kan net het verschil maken tussen gemotiveerd blijven en gedemotiveerd raken.

Genieten van het leven én het lichaam hebben waar je blij van wordt

Juist daarom heb ik de Vet Verlies Challenge ontwikkeld. Dit is een speciaal programma waarin je binnen 8 weken maximaal vet verliest en leert hoe je effectief kunt afvallen zonder te sporten. Hierbij eet je wat jij lekker vindt en past binnen je leven. Deze vier tips is pas een greep uit de doos van hoe je succesvol afvalt zonder te sporten. Door een juiste balans kun je genieten van het leven en het lichaam hebben waar je blij van wordt.

Review Lisette over de Vet Verlies Challenge - afvallen zonder sporten

Na deze Challenge weet je effectief afvalt, het vasthoudt en bijstuurt mocht dit nodig zijn in de toekomst. Zo zegt Marlies over de Vet Verlies Challenge: "door de Challenge voel ik mij fitter en zit ik lekkerder in mijn vel. Daarnaast ben ik ook 5 kg afgevallen en 64 cm vet kwijtgeraakt." Of Amal die al meer dan €10.000 aan diëten heeft uitgegeven, maar nooit het gewilde resultaat behaalden of dit vast kon houden. Telkens schoot ze weer terug naar haar oude eetpatroon en vlogen de kilo’s er weer aan.

Wat maakt de Challenge dan anders?

Wat maakt dit programma anders dan alle andere diëten die je misschien al eerder hebt geprobeerd?

 • Je kunt alles eten wat je wilt én toch afvallen. Zelf pas ik ook al jaren de Vet Verlies Challenge-methode toe om op gewicht te blijven. Zo at ik afgelopen week patat EN pannenkoeken en ben ik tegelijkertijd een kilo afgevallen. Natuurlijk eet ik dit niet dagelijks, maar mensen denken vaak dat je alleen maar sla en komkommer kan eten als je wilt afvallen en met de Vet Verlies Challenge-methode is dit zeker niet zo.
 • Ik heb jarenlang aan dit programma gewerkt en geperfectioneerd. Vele mensen hebben aan dit programma deelgenomen en mooie resultaten behaald. Na 8 weken waren zij vele kilo’s vet kwijt en wisten hoe zij dit zelf hierna moesten voortzetten. De meeste zijn een jaar na deelname aan de Challenge nog steeds de kilo’s kwijt.
 • Dit programma is geen dieet. Het resultaat dat je dan ook behaalt met dit programma is niet voor, maar voor langere tijd.
 • Tijdens de Challenge kan je nog steeds genieten van het leven met een wijntje, biertje, hamburger, taart en chips op zijn tijd.
 • Je doet het samen met een groep. Samen heb je het doel om vet te verliezen. Je motiveert elkaar en geeft elkaar tips. Veel deelnemers gaven aan dat ze na de Challenge de groep heel fijn vonden bij het afvalproces. Diëten doe je meestal alleen, terwijl je bij het afvallen juist de steun van anderen kunt gebruiken die hetzelfde doormaken als jijzelf.
Dylan Nauta - Trainer, coach en eigenaar FitmetDylan

SCHRIJVER VAN DEZE BLOG

Mijn naam is Dylan en ik help dagelijks mensen met succesvol afvallen en lekker sporten. Doordat ons leven zich steeds meer binnen en zittend afspeelt is sporten en gezond eten des te belangrijker. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Soms met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Wil je meer informatie over hoe jij deze tips in jouw situatie kunt toepassen? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.

Anderen bekeken ook

Blog: Lisette raakte binnen 8 wkn 83 cm vet kwijt, zonder te sporten en met voeding die paste binnen haar leefstijl

Lisette raakte binnen 8 wkn 83 cm vet kwijt, zonder te sporten en met voeding die paste binnen haar leefstijl

Lees de blog
Blog: Marlies maakte van haar goede voornemens realiteit en raakte binnen 8 wkn 64cm vet kwijt

Marlies maakte van haar goede voornemens realiteit en raakte binnen 8 wkn 64cm vet kwijt

Lees de blog
Blog: Erik: “binnen 8 weken viel ik 7,5 kg af en raakte ik 20cm vet kwijt”

Erik: “binnen 8 weken viel ik 7,5 kg af en raakte ik 20cm vet kwijt”

Lees de blog