Dieetpillen, afslankpleisters, detoxen, koolhydraatarm eten of alle koolhydraten volledig uit je leven bannen. Er zijn vele theorieën over hoe je succesvol afvalt. De één nog extremer dan de ander, maar allemaal met dezelfde belofte: je raakt binnen de kortste keren kilo’s kwijt. En het mooiste? Het zou met deze methodes ook nog eens ontzettend makkelijk zijn. Enthousiast beginnen dagelijks tientallen mensen aan zo’n hip dieet, maar werkt het? Welke afslankfabels zijn nu echt klinkklare onzin, maar waarin we allemaal (stiekem) toch geloven? Let op; wij hebben er vijf voor je.
1. Eet geen koolhydraten
Je kent misschien wel iemand, die ooit een volledig koolhydraatarm of helemaal geen koolhydraatdieet heeft gevolgd. Als gevolg at die persoon geen brood meer tijdens de lunch en geen aardappelen, rijst of pasta tijdens het avondeten. In plaats daarvan nam deze persoon sla mee naar de lunch en koos voor fruit of eiwitten. En ja, na verloop van tijd viel hij of zij inderdaad af. Hieruit maken we op dat koolhydraten inderdaad de dikmakers zijn en dat je die vooral niet moet eten als je wilt afvallen. Logisch, toch?
Nee, dit is niet waar. Een fabel. Koolhydraten zijn geen dikmakers. Je kunt van elke voedingsgroep aankomen (eiwitten, vetten of koolhydraten). Hetgeen waardoor je afvalt bij deze methode is omdat een groot gedeelte van je voeding uit koolhydraten bestaat. Als je deze ineens niet meer mag eten zal dit er automatisch voor zorgen dat je minder gaat eten, waardoor je in een negatief energiebalans komt en gaat afvallen. Belangrijk om jezelf af te vragen is: (1) kan ik dit volhouden voor de rest van mijn leven (of ten minste voor een jaar of langer) en (2) wil ik dit volhouden? Door koolhydraten te schrappen uit je voedingspatroon leg je jezelf allerlei restricties op en maak je het jezelf onnodig moeilijk. Belangrijk om te onthouden is dat koolhydraten je niet dik maken, maar juist energie geven. Je kan prima koolhydraten eten als je wilt afvallen.
Lees meer over de drie voedingsgroepen waar het allemaal om draait »
2. Je moet diëten
In een korte periode gaan we er helemaal voor. We bannen bepaalde voedingsstoffen of -producten volledig uit ons leven of leggen onszelf allemaal gekke eetregels op. Vaak met een harde regel: (extreem) weinig eten. Hoe gek het ook klinkt, diëten is vaak niet de manier om je streefgewicht te bereiken én te behouden. Ja, je valt af, maar je komt net zo snel weer aan wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten. Uiteindelijk ga je toch een keer terug naar je oude voedingspatroon met alle verleidingen. Dag, resultaat. Hallo, oud gewicht. Zonde van alle moeite en de weken afzien, toch?
Lees het verhaal van Natalie: “ik raakte binnen 12 weken 10 kg kwijt en 11 cm buikomvang” »
3. Afvallen moet snel
Oké, wees eerlijk. We willen vaak snel resultaat behalen met iets wat niet zoveel moeite kost. Daar heeft de markt slim op ingespeeld. Afslankpleisters, een sapkuur, crashdiëten, wonderpillen, detoxkuurtjes, vetverbrandende shakes, een thermische band om je buik; je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. Allemaal beloven ze hetzelfde: je valt binnen enkele dagen af, zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen. Dit is een belofte die echt te mooi is om waard te zijn. Je hebt misschien wel snel resultaat, maar het is ook net zo snel weer weg. Ooit moet je weer normaal eten. En dan? Dan vliegen de kilo’s er weer aan (en ook vaak een paar extra). Een week afzien was hierdoor compleet nutteloos. Daarbij is het zeker niet gezond. Met zulke wondermiddelen honger of droog je vaak je lichaam uit waardoor je belangrijke voedingsstoffen/vitaminen mist. Het is dus niet alleen nutteloos op de lange termijn maar ook nog eens ongezond.
4. De ene calorie is de ander niet
Helaas! Een calorie is toch echt een calorie. Wanneer je naar de letterlijke definitie van een calorie kijkt, is het simpelweg een eenheid om energie aan te geven. Wat wel voor verwarring kan zorgen, is dat een gram vet meer calorieën bevat dan bijvoorbeeld een gram eiwit. En dat sommige calorieën meer vitamines en mineralen bevatten dan anderen. Wanneer je puur naar deze verschillende voedingswaarden kijkt, kan de ene calorie wel ietsjes beter zijn dan de ander. Neem bijvoorbeeld junkfood of alcohol; dit zijn echte caloriebommen met weinig of geen vitamines en mineralen. Hierdoor kan je lichaam er bijna niets waardevols uit halen. Conclusie: Elke calorie is dus hetzelfde, want het is een meeteenheid. Net zoals dat een kilo een kilo is of het nu een kilo veren of een kilo stenen zijn.
5. Je valt af door te sporten op een nuchtere maag
Er zijn vele onderzoeken geweest of sporten op een nuchtere maag het afvalproces versnelt. Dit is alleen nooit hard bewezen. Als er al een effect is, zal deze echt minimaal zijn. Daarom kan je je beter richten op de elementen waarvan wel bewezen is dat ze effect hebben op het afvalproces.
Hoe moet het dan wel?
Oké, nu we weten wat wel of niet uitmaakt, hoe moet je dan wel afvallen? Om af te vallen wil je een verandering maken in je voeding en lifestyle waarbij ook zeker je rust(slaap), herstel, stress en sporten belangrijke factoren zijn. Alles draait om een negatief energiebalans en het makkelijkste om die te creëren is door je voeding aan te passen. Door minder energie binnen te krijgen dan dat je lichaam nodig heeft, maak je snel stappen en behoud je het resultaat. Hoe? Gewoon met alledaagse voeding die past binnen jouw lifestyle en eetpatroon. Hierover vertel ik je graag meer of lees het verhaal van Natalie. Natalie raakte binnen 12 weken 10 kilogram kwijt en zit hierdoor veel lekkerder in haar vel.
SCHRIJVER VAN DEZE BLOG
Mijn naam is Dylan en ik help dagelijks mensen met succesvol afvallen en lekker sporten. Doordat ons leven zich steeds meer binnen en zittend afspeelt is sporten en gezond eten des te belangrijker. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Soms met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Wil je meer informatie over hoe jij deze tips in jouw situatie kunt toepassen? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.
Anderen bekeken ook
Wat eet je voor of na een bootcamptraining?
Lees de blogCarlo: “mijn blouses koop ik nu twee maten kleiner en mijn broeken zelfs drie!”
Lees de blogNatalie: “ik viel 10 kg af en raakte 11 cm buikomvang kwijt”
Lees de blog